Zoek jij studiekeuzeadvies?

Ben jij van plan binnenkort te gaan studeren? Dan kan het lonen om te kijken naar de mogelijkheid om studiekeuzeadvies te nemen. Dit is erg belangrijk als je niet weet wat je wilt gaan studeren. Verkeerde keuzes liggen namelijk op de loer. Wist je dat 30 procent uitvalt in het eerste leerjaar? Daarvan geeft 50 procent aan een verkeerde studiekeuze te hebben gemaakt. Dit betekent dus dat 15 procent die begint aan het eerste leerjaar een verkeerde studiekeuze maakt. Door goed te oriënteren kun je betere keuzes maken maar er zijn nog een aantal stappen die daarvoor komen. Studiekeuzeadvies kan je daarbij helpen. Studiekeuzeadvies kan ook heel leuk zijn waardoor je hier niet met tegenzin naar toe gaat. Er zijn veel verschillende vormen van studiekeuzeadvies. Zo kun je gebruik maken van testen maar je kunt ook gaan voor studiekeuzecoaching. Lees hieronder verder meer over studiekeuzeadvies.

Waarom je studiekeuzeadvies moet nemen

Het loont om studiekeuzeadvies te nemen. Er worden namelijk veel verkeerde studiekeuzes gemaakt en dat is onnodig en zonde van iemands geld en tijd. Daarom is het goed om je te verdiepen en oriënteren in studiekeuzeadvies. Er zijn veel verschillende bureaus die hier mee aan de slag gaan. Zorg er daarom voor dat je goed kijkt welke bureaus er bij jouw passen. Dit kun je doen door goed te kijken naar het aanbod en naar de werkwijzen van de verschillende adviseurs en coaches. Zo zijn er verschillende werkwijzen. Het grootste verschil is te vinden tussen studiekeuzecoaching en studiekeuzeadvies. De verschillen zijn redelijk groot, daarom is het goed je bewust te zijn van deze verschillen. Deze worden hieronder verder aan je uitgelegd. Het is daarbij belangrijk dat er niets goed of fout is, het is slechts wat bij je past.

Wat is studiekeuzeadvies?

Zoals hierboven al is benoemd zijn er verschillende vormen van studiekeuzeadvies. Het is eigenlijk een onderdeel van studiekeuzebegeleiding. Studiekeuzebegeleiding is heel breed, open dagen zijn ook een soort van studiekeuzebegeleiding. De intensievere vormen van studiekeuzebegeleiding zijn studiekeuzeadvies en studiekeuzecoaching. Het is hiervoor belangrijk dat je goed weet wat je wilt, als je dit weet kun je beste keuze maken. Studiekeuzeadvies bestaat simpelweg uit een advies, dat advies komt voort uit het maken van een test. Uit die test komt vaak een rapport die met jou wordt doorgenomen.

Als dit rapport is doorgenomen kun jij een mening vinden of jij jezelf hierin vindt passen. Als jij jezelf hierin vindt passen dan kun je het advies opvolgen. Bij kwalitatief hoog studiekeuzeadvies neemt de adviseur uitgebreid de tijd om dit met je te bespreken. Hierdoor kom je niet voor verrassingen te staan en worden de uitslagen ook niet met honderd procent zekerheid geïnterpreteerd. Een test is altijd een momentopname van hoe jij er nu bijstaat.

Wat is studiekeuzecoaching?

Studiekeuzecoaching is een andere vorm van studiekeuzebegeleiding. Waarbij studiekeuzeadvies gaat om het geven van een advies welke is gebaseerd op verschillende tests gaat studiekeuzecoaching veel meer over het voeren van gesprekken. Daarbij wordt er vaak gebruik gemaakt van opdrachten en werkbladen waardoor jij je bewust wordt van allerlei verschillende zaken. Bij studiekeuzecoaching bij jij als klant altijd in de leiding, jij bepaalt de richting en jij bepaald wat de coach wel of niet doet. Vaak kun je met een coach fijn zaken bespreken die je anders moeilijker kunt bespreken. Zorg er daarom voor dat je voor de juiste vorm van studiekeuzebegeleiding kiest. Wat erg belangrijk is bij studiekeuzecoaching is het feit dat je leert keuzes maken en dat je ook leert welke stappen je moet zetten om tot een goede keuze in je loopbaan te komen. Dit wordt gedaan door het aanleren van loopbaancompetenties.

Het belang van loopbaancompetenties

Het aanleren van loopbaancompetenties zijn super belangrijk. Dit worden ook wel life skills genoemd, het is ontzettend belangrijk dat je deze life skills aanleert om tot goede keuzes te komen in je studie en loopbaan. Je wordt je bewust van wie je bent, wat je kunt en wat je wilt worden. Die dingen kun je vervolgens koppelen aan een beroep of aan een studiekeuze. Dat helpt enorm mee! Zorg er dus voor dat je een coach zoekt die je hierbij kan helpen. In principe bestaan de loopbaan competenties uit vijf verschillende competenties.

Kwaliteitenreflectie

De eerste is een kwaliteitenreflectie waarbij je reflecteert op je eigen kunnen, wat kun je goed en waar liggen jouw kwaliteiten? Heb jij talenten die je nu al inzet of heb je niet de ruimte gehad deze in te zetten? Een coach kan je hierbij helpen door een test af te nemen of door in gesprek te gaan. Ook maken veel coaches gebruik van talenten en kwaliteiten kaartjes. Die kunnen veel inzicht geven. Als je erachter bent gekomen krijg je al meer richting welke kant je op kunt gaan.

 Motievenreflectie

Een motievenreflectie gaat over het ontdekken van je waarden, wat jij belangrijk vindt in het leven en waar jij door gedreven wordt. Waarden kunnen worden gezien als innerlijke drijfveren die jou richting kunnen geven in wat je wilt en kunt gaan doen. Het is ontzettend belangrijk om je waarden te volgen, Dit is gecorreleerd met veel positieve aspecten. Waar kom jij je bed voor uit?

Werkexploratie

Een werkexploratie bestaat uit het onderzoeken en ontdekken wat je allemaal wel of niet kunt doen. Realisme is hierbij belangrijk. Door realistisch te zijn kun je goed gaan nadenken over wat je wel of niet wilt in je werk, Heb je bepaalde kwaliteiten, waar kun je deze dan inzetten? Dit geldt ook voor waarden. Heb je als hoofd waarde rechtvaardigheid? Dan kun je eens bij de studie rechten gaan kijken bijvoorbeeld. Zo zie je dat er veel verschillende mogelijkheden zijn.

Loopbaanleren en netwerken

De laatste twee loopbaancompetenties bestaan uit loopbaanleren en netwerken. Hier leer je contact leggen met andere mensen en leer je een leven lang leren. Dat is belangrijk omdat we in een snel veranderende maatschappij leven. Je moet in staat zijn daarin mee te komen. Als je dit niet doet kun je in de problemen komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *