Zo richt je een magazijn goed in

Ga je een magazijn inrichten, dan is het van levensbelang voor zowel de gezondheid van je bedrijf als je personeel dat dat goed gebeurd. Veiligheid en efficiëntie spelen een hoofdrol in hoe je een magazijn gaat inrichten. Om je te helpen bij het inrichten van het magazijn, of de inrichting en veiligheid in je magazijn te verbeteren, hebben we hier belangrijke punten op rij gezet. Besteedt hier tijd aan en sla het plannen van de inrichting zeker niet over, je bedrijf én je werknemers hebben hier belang bij.

Zorg voor veilige stellingen en opslag

In je magazijn zullen een hele hoop spullen worden opgeslagen. In veel magazijnen wordt de ruimte tot aan het dak toe benut. Dat je stellingen en manier van opslag veilig is, is dan ook van groot belang. Leg bijvoorbeeld geen grote zware artikelen in een legbordstelling die eigenlijk in een grootvakstelling thuishoren. Onjuist gebruik van stellingen en (te) grote uitstekende artikelen kunnen zorgen voor gevaarlijke situaties. Kijk hier als je nog een goede grootvakstelling of andere stelling in het magazijn nodig hebt.

Identificeer de mogelijke gevaren

Loop eens rustig door het magazijn en neem er echt de tijd voor om goed rond te kijken. Ga na of je ergens potentieel gevaarlijke situaties ziet in het magazijn. Dat kunnen loshangende kabels zijn, of iets wat te ver uit een magazijnstelling steekt. Maar het kan ook iets simpels zijn als een op de grond verloren potlood. Iemand die met haast door het magazijn loopt kan door dit soort dingen blijven hangen, zijn hoofd stoten of struikelen. Maar kijk niet alleen naar de dingen in het magazijn; kijk ook naar de huidige staat van het gebouw. Vormen de vloeren geen loop of rij gevaar? Ga alles na en maak een verbeterplan!

Laat regelmatig inspectie uitvoeren

Voor veel bedrijven is het verplicht om een goedkeuring van inspectie te hebben van de veiligheid in hun magazijn. Maar ook al is het niet verplicht voor jouw bedrijf, en loop je zelf goed de gevaren na, laat regelmatig een inspectie uitvoeren. Stellingen en andere dingen in je magazijn kunnen gevaren vormen op een manier die jij nog niet hebt gezien maar een getrainde inspecteur wel ziet. Dus, of je bedrijf nu groot is of klein, zorg dat veiligheid altijd voorop staat!