Zakelijk rijden: hier dien je rekening mee te houden

Zeker als je zelf al eens een auto van de zaak hebt overwogen of aangeschaft, weet je dat zakelijk rijden meer omvat dan het kiezen van de beste leasedeal. Dat is ook één van de redenen dat zakelijk rijden een veelvoorkomend onderwerp is op menig ondernemersblog en zakelijke blog. Één van de dingen die de context van het zakelijk rijden soms onduidelijk maakt, is het feit dat er vrijwel ieder jaar op dit gebied en dat van autobelastingen verschillende veranderingen plaatsvinden.

Jaarlijkse wijzigingen

Om te beginnen, vinden we het als zakelijke blog wel belangrijk om enkele van de belangrijkste veranderingen sinds 2017 voor je op een rijtje te zetten:

– 2% verlaging van de MRB (motorrijtuigenbelasting) voor alle personenvoertuigen.

– 14,7% verlaging van de aanschafbelasting van personenauto’s en motorrijwielen.

– Het aantal bijtellingscategorieën is verminderd van 4 naar 2.

– De bijtelling voor elektrische voertuigen is 4% geworden.

– Verlaging van 25% naar 22% van het bijtellingspercentage voor nieuwe auto’s.

Waar dien je bij zakelijk rijden zoal op te letten?

De jaarlijkse veranderingen inzake zakelijk rijden volgen en kennen is één ding, maar waar het uiteindelijk om gaat, is hoe deze jouw eigen beslissingen beïnvloeden. Om die reden zetten we hieronder enkele punten om zeker op te letten wat betreft zakelijk rijden.

Bijtelling: als je meer dan 500 privé-kilometers met een zakelijke wagen rijdt, geldt er een fiscale bijtelling van tussen de 4% en de 22% van de cataloguswaarde van het voertuig, afhankelijk van het type voertuig.

Verzekering: een zakelijke wagen vergt een zakelijke verzekering, en die zijn vaak duurder dan particuliere verzekeringen. Zonder zakelijke verzekering, wordt eventuele schade aan de zakelijke wagen niet verzekerd. Gelukkig zijn de kosten van een zakelijke verzekering wel aftrekbaar.

BTW: afhankelijk van het soort aanschaf heeft een zakelijke auto verschillende aftrekbare kosten, waaronder de BTW. De bij het tekenen van de deal in rekening gebrachte BTW kan bij de aangifte omzetbelasting gelijk weer worden teruggevraagd.Andere belastingvoordelen: bij de aangifte inkomstenbelasting kan je de meeste aan het zakelijke voertuig gerelateerde kosten, zoals brandstof, onderhoud, en verzekeringen, aftrekken van de winst. We raden wel aan om goed na te kijken wat wel en niet aftrekbaar is volgens de wet, onder andere op onze ondernemersblog.