Werknemer steeds ziek: wat kun je doen?

De kans dat je het als werkgever eens zult meemaken is helaas vrij groot: een werknemer die zich te pas en te onpas ziekmeldt. Heel frustrerend en het kost je bovendien handenvol geld. Maar ja, om nu zomaar, ongefundeerd te stellen dat de werknemer de boel loopt te flessen en hem ontslaan, dat gaat natuurlijk ook niet, dat staat het arbeidsrecht niet toe. Wat kun je wél doen? Wat zijn je rechten en plichten? We bespreken ze in dit artikel.

Hulp nodig? Schakel BvdV in!

Begin bij het begin: telefonisch ziekmelden

Laten we proberen het probleem in de kiem te smoren. Wanneer iemand ziek is – of dit wil simuleren om een gratis vrije dag op te nemen – zal diegene dit moeten melden. In de huidige digitale maatschappij is dit al vrij vlug gedaan via een mailtje, sms’je of whatsappje. Dit verlaagt echter ook de drempel om je ziek te melden: het is té gemakkelijk. En uit een tekstbericht kun je als werkgever lastig afleiden in hoeverre een ziekmelding gegrond is.

Het advies is daarom dan ook om je werknemers te verplichten zich altijd telefonisch bij jou of een (andere) leidinggevende ziek te melden. Op deze manier kun je vaak aan de stem al horen in hoeverre iemand echt zo snipverkouden is. Bovendien kun je meteen doorvragen naar wat er precies aan de hand is en wat de verwachte duur van het ziek-zijn is. Vraag vooral ook om bijvoorbeeld ‘s middags nog even terug te bellen met een update: is je werknemer er naar verwachting morgen gewoon weer of gaat het langer duren? Verzoek in dat laatste geval om de volgende dag weer contact op te nemen.

Houd een dossier bij

Eén keer ziek zijn kan iedereen overkomen. Twee keer ook. Daarna wordt het wellicht opvallend. Om een werknemer hiermee te kunnen confronteren, is het belangrijk van begin af aan een verzuimdossier bij te houden. Noteer van iedere werknemer altijd wanneer en hoe lang hij/zij zich ziekgemeld heeft en houd het gemiddelde verzuim bij. Op deze manier kun je het ook tijdig opmerken wanneer het algehele verzuim blijkt toe te nemen. Het kan dan immers zo zijn dat regelmatig ziekmeldende collega’s elkaar daarmee ‘aansteken’.

Schakel een bedrijfsarts in

Als werkgever heb je niet het recht een werknemer naar zijn/haar medische gegevens te vragen. Je mag slechts vragen hoe het met iemand gaat en wanneer diegene weer verwacht aan het werk te kunnen. Maar hiervoor dien je dus volledig te vertrouwen op de eerlijkheid van je personeel. Voor een onafhankelijk oordeel schakel je zodoende de bedrijfsarts in.

Dit doe je echter natuurlijk niet meteen na de eerste dag, wanneer iemand meldt een griepje opgelopen te hebben. Dat zou immers wel erg wantrouwend overkomen, hetgeen de onderlinge band niet bevordert. Maar wanneer een werknemer zes weken thuis zit, is het inschakelen van de bedrijfsarts verplicht. Heb je na één of twee weken het vermoeden dat het weleens lang kan gaan duren óf dat er iets niet in de haak is? Dan staat het je vrij alvast een beroep te doen op de bedrijfsarts. Deze gaat met je werknemer in gesprek en rapporteert aan jou op basis hiervan wanneer hij verwacht dat de werknemer weer aan het werk kan. Over de exacte achtergrond van het ziekteverzuim mag de arts uit privacyoverwegingen overigens geen uitspraken doen.

Geen vertrouwen in goede afloop? Stel een onderzoek in

Concludeert de bedrijfsarts dat de werknemer inderdaad niet in staat is te werken, maar vermoed je dat laatstgenoemde ziekte simuleert? Dan is de kans aannemelijk dat de werknemer ook niet – zoals te verwachten valt van iemand die ziek is – dag in, dag uit aan bed gekluisterd zal zijn. Tenminste, ervan uitgaande dat het ziektegeval een fysiek probleem betreft.

Het klinkt wellicht wat ongebruikelijk en misschien zelfs onrechtmatig, maar het is mogelijk én toegestaan om iemand te laten schaduwen door een privédetective. Er is jurisprudentie bekend van zaken waarin dit eerder gebeurde, zoals in 2018. Blijkt hieruit dat de werknemer bijvoorbeeld dagelijks naar de sportschool gaat, vrolijk zijn boodschappen doet of in de tuin aan het werk is? Dan mag gerust geconcludeerd worden dat het met het ziek-zijn wel meevalt. Hiermee kun je de werknemer vervolgens confronteren.

Bedenk wel dat dit een tamelijk rigoureuze stap is. De onderlinge relatie zal dermate beschadigd raken dat, wanneer ontslag door de rechtbank afgewezen wordt, er van een onhoudbare situatie sprake zal zijn. Jullie zullen dan samen naar een oplossing moeten zoeken, die er in de praktijk al gauw op neer zal komen dat jullie uit elkaar gaan, waarbij je de werknemer een flinke transitievergoeding zult moeten betalen. Weet dus van tevoren wel goed waar je aan begint, zeker wanneer je niet zeker weet of je werknemer écht de boel voor de gek houdt.