Welke platen heb ik nodig voor mijn plafond?

Wil je een wand bouwen of plafond gaan stucen? Dan moet je goed nadenken welke materialen je nodig hebt. Er bestaan verschillende soorten platen die je kan gebruiken. Je hebt bijvoorbeeld stucplaten en gipsplaten. Ze zijn ongeveer van dezelfde materialen gemaakt, maar wanneer gebruik je nou welk soort plaat? In dit blog leggen we het uit!

Wat is een stucplaat?

Stucplaten zijn panelen gemaakt van hoge kwaliteit die zijn gemaakt van gips en geperst zijn tussen twee dikke vellen karton. Deze platen worden gebruikt bij het maken van plafonds en wanden. Stucplaten zijn brandwerend en maken het mogelijk om bedradingen op fatsoenlijke wijze voor het oog weg te werken. De platen worden bevestigd tegen een houten of stalen framewerk en dienen afgestuct te worden.

En wat zijn gipsplaten dan?

Deze platen worden gebruikt voor de afwerking van dunne scheidingswanden en plafonds en zijn gemaakt op basis van gips. De buitenkant bestaat uit wit of grijs karton. De platen zijn brandwerend, geluidsisolerend, kunnen op een frame van hout of metaal geïnstalleerd worden en zijn makkelijk af te werken.

De verschillen

Als je het zo leest zijn de verschillen nog niet heel duidelijk. Laten we eerst eens naar de buitenkant kijken. Allebei de platen zijn van karton gemaakt, maar je ziet hier duidelijk verschil. Het karton van gipsplaten is wit of grijs, terwijl de kartonlaag van een stucplaat bruin is. Daarnaast zit er verschil in de structuur van het karton. Met een stucplaat kan je meteen aan de slag, terwijl een gipsplaat voorstrijkmiddel nodig heeft voordat je er mee kan gaan stucen. Dit komt door de kwaliteit van het karton. Voorstrijkmiddel moet je bij stucplaten juist vermijden. Dit middel zorgt er namelijk voor dat de stucplaten niet kunnen hechten aan het gips.

Bij de keuze voor een gestuct plafond kan je beter voor stucplaten kiezen, in plaats van gipsplaten. Wil je een scheidingswand maken? Dan kan je juist beter voor een gipsplaat gaan. Wil je je wand versterken? In dat geval kan je gebruik maken van een underlayment plaat. Een underlayment plaat gebruik je voor het afwerken van gipsplaten. Bij het maken van een wand zorg je dat deze platen aan allebei de zijden van de wand worden geplaatst. Vervolgens bekleed je deze met de gipsplaten. Hopelijk heb je door het lezen van deze blog een duidelijker beeld gekregen van het gebruik van verschillende soorten platen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *