Wat zijn debiteuren?

Wanneer je een eigen onderneming begint, zul je al snel te maken krijgen met debiteuren. Je zult er misschien weleens van gehoord of zelfs gezien hebben. Het is namelijk een belangrijk onderdeel op de winst- en verliesrekening. Uit onderzoek is gebleken dat een kwart van de bedrijven die failliet zijn gegaan last hebben gehad van een te hoog debiteurensaldo. Wat het precies is en hoe je hiermee omgaat leggen wij je uit!

De debiteur heeft schuld

Een debiteur is iemand of een bedrijf die schulden heeft bij een andere partij. Een klant wordt dus een debiteur genoemd als deze nog niet de volledige factuur betaald heeft. In de boekhouding neem je dit mee op het moment dat iemand jou nog moet betalen, maar er al wel een factuur gestuurd is.

Verschil met crediteuren

Crediteuren is juist net de andere kant. Op het moment dat jij geld moet betalen aan een andere partij, wordt de leverancier waaraan je moet betalen onder crediteuren genoemd. Jij bent hen dan nog geld schuldig door een openstaande factuur die je nog moet betalen. De debiteuren zijn dus jouw afnemers die jou geld verschuldigd zijn en crediteuren zijn de leveranciers waaraan jij geld moet betalen. 

Risico debiteuren

Het risico van debiteuren is dat jij uiteindelijk niet uitkomt op je balans. Je loopt zelfs het risico om failliet te gaan als het debiteurensaldo te groot wordt. Vooral als zzp’ers adviseren we je om hier goed achteraan te zitten en ervoor te zorgen dat dit saldo minimaal blijft. Op het moment dat klanten niet willen betalen kun je het incassobureau in Apeldoorn inschakelen. Je kunt hiervoor het beste naar Deurwaarders.com die samen met jou kijkt hoe dit saldo omlaag kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *