Wat je moet weten over kleinzakelijke en grootzakelijke energie

Wanneer je als ondernemer over een eigen bedrijfspand beschikt, is het nodig om een contract omtrent zakelijke energie af te sluiten. Het is immers wel zo handig om gebruik te kunnen maken van elektriciteit en om er op koude dagen warm bij te zitten. In je zoektocht naar een passend energiecontract kom je al gauw de begrippen ‘kleinzakelijke energie’ en ‘grootzakelijk energie’ tegen. Wat betekenen deze begrippen en wat is het verschil? Kun je in beide gevallen ook gewoon kiezen voor een voordelig energiecontract? In dit artikel lees je meer over kleinzakelijke en grootzakelijke energie en hoe je door zakelijk energie vergelijken alsnog een betaalbaar energiecontract voor je bedrijf kunt scoren.

Wat is kleinzakelijke energie precies?

Een groot deel van de ondernemers in Nederland maakt gebruik van kleinzakelijke energie. Dit zijn vrijwel alle zzp’ers en de meeste mkb’ers in ons land. Hun bedrijfspand beschikt over een elektrische aansluiting waarvan de totale capaciteit minder dan 3 x 80 Ampère is. De gasaansluiting bij een kleinzakelijke aansluiting heeft een capaciteit die kleiner is dan 40 m3 per uur. Wanneer je geen idee hebt over welke aansluitingen jouw bedrijfspand precies beschikt, is het aan te raden om contact op te nemen met je netbeheerder. Hij of zij kan je meer vertellen hierover. Bij een kleinzakelijk energiecontract ontvang je altijd één factuur waarop alle totale energiekosten staan vermeld – de kosten van de energie die je verbruikt hebt én de leverancierskosten en overige kosten zoals belastingen. Daarnaast is het goed om te weten dat je bij een kleinzakelijk energiecontract altijd een voorschot betaalt. Dat herken je misschien wel als particuliere klant; je betaalt altijd een vast bedrag per maand voor je energie waarna je aan het einde van het jaar geld terugkrijgt of nog wat bij moet betalen.

Grootzakelijke energie: wat is dat?

Naast kleinzakelijke energie is er grootzakelijke energie. Deze vorm van energie is eigenlijk het tegenovergestelde van kleinzakelijke stroom. Alleen grote bedrijven, zoals ondernemingen met opslaghallen en/of grote machines maken gebruik van grootzakelijke energie. Het pand waarin zij werken beschikt over een elektrische aansluiting met een totale capaciteit die meer dan 3 x 80 Ampère is. De capaciteit van de gasaansluting is groter dan 40 m3 per uur. In tegenstelling tot kleinzakelijke verbruikers van energie ontvangen grootzakelijke verbruikers twee facturen: één factuur van het energiebedrijf waar ze energie afnemen en één factuur van de netbeheerder voor de overige kosten (zoals leverancierskosten en belasting). Als grootzakelijke energieverbruiker betaal je tot slot alleen voor de zakelijke energie die je verbruikt hebt. Dat betekent dat je aan het einde van het jaar nooit voor een verrassing komt te staan, omdat je niets terugkrijgt of moet betalen. Je betaalt gewoon iedere maand voor wat je verbruikt hebt.

Hoe scoor ik een goedkoop energiecontract?

Over het algemeen maakt het niet uit of je een kleinzakelijk of grootzakelijk energiecontract hebt. De kans is groot dat je sowieso geld wilt besparen op je zakelijke energie. Dit kun je doen door daadwerkelijk minder stroom te verbruiken of door een van de onderstaande tips op te volgen:

  • Begin met energie vergelijken grootzakelijk of kleinzakelijk. Door energiecontracten met elkaar te vergelijken op basis van je jaarlijkse verbruik weet je precies wat je waar kunt krijgen voor wat voor een bedrag per maand. Zo vind je met gemak het meest goedkope energiecontract.

  • Gebruik een zakelijke energievergelijker om de beste deal te vinden. Dat is een online tool waar je je jaarlijkse energieverbruik in moet vullen en eventueel extra wensen, zoals de wens voor groene stroom. De tool gaat vervolgens voor jou op zoek naar een passend energiecontract. Dit scheelt jou veel tijd, energie én geld.

  • Let altijd op de opzegtermijn van je huidige energiecontract. Overstappen loont namelijk altijd, mits je dat op het juiste moment doet. Doe dat bijvoorbeeld nooit te vroeg en wacht echt tot je opzegtermijn is ingegaan. Anders ontvang je een opzegboete voor de energie die je nog had af moeten nemen. Die boete betaal je bovenop de overige energiekosten.

  • Naast de opzegtermijn moet je letten op de einddatum. Zorg ervoor dat je altijd bent overgestapt vóór de einddatum is ingegaan. Doe je dit toch later? Dan kan je energiecontract automatisch en stilzwijgend worden verlengd. Helaas gebeurt dit nooit tegen aantrekkelijke energietarieven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *