Wat is outplacement en wat zijn de voordelen voor jou?

Is er sprake van een reorganisatie op je werk? Of staat deze op de planning voor het aankomende jaar? Of ben je sowieso bang om je baan te verliezen? In deze blog leggen we je uit wat outplacement precies betekent en benoemen we welke voordelen outplacement kan hebben voor jou!

Wat is outplacement?

Outplacement kan een goede manier zijn om snel een nieuwe baan te vinden. Bij outplacement wordt je namelijk begeleid bij het vinden van een nieuwe baan of het opstarten van je eigen bedrijf. Kortom: Het outplacementtraject wordt vooral ingezet om bij ontslag de kans op nieuw werk te vergroten. 

Wanneer is er sprake van outplacement?

De aanleiding van outplacement is meestal ontslag. Dreigend ontslag kan verschillende aanleidingen hebben, maar meestal komt dit door een reorganisatie of omdat je werkgever besluit niet met je verder te willen. Of je als werknemer recht hebt op outplacement staat vaak vastgesteld in een sociaal plan of ontbindingsovereenkomst. 

Wat zijn de voordelen van outplacement?

Outplacement heeft zowel voordelen voor de werknemer als de werkgever. De voornaamste voordelen voor de werknemer zijn dat zij passend advies krijgen, waardoor de kans op het vinden van een nieuwe baan wordt vergroot. Maar ook de kans dat je een baan vindt die beter bij je past dan je vorige baan wordt groter! Tot slot biedt een outplacementtraject de werknemer ook de kans tot een carrièreswitch. Het voornaamste voordeel voor de werkgever is dat er middels een outplacementtraject invulling wordt gegeven aan zijn wettelijk vastgelegde verantwoordelijkheid voor werkgeverschap. Dit zal de tevredenheid van werknemers ten goede komen en uiteindelijk leiden tot een beter imago van het bedrijf waardoor weer nieuwe, goede werknemers kunnen worden aangetrokken. Bovendien kan het traject kosten besparen doordat juridische kosten als gevolg van langdurige onderhandelingen bespaard worden. 

Hoe zet je het traject in gang?

Het outplacement traject kan op verschillende manieren in gang worden gezet. Op https://all4people.nl/ leggen ze je hier alles over uit!