Waarom moet er voldoende dekking zijn?

Waarschijnlijk heb je de term betondekking wel eens ergens langs zien komen, maar weet je nog niet precies wat het betekent. Dekking houd in de maat vanaf de buitenkant van het beton, tot de buitenkant van de staven betonijzer. Dit kan zowel voor staven ijzer gelden als voor betonnetten in een betonnen vloer, de binnenste doorsnede van het ijzer moet helemaal in de beton gegoten zitten. Is er niet of niet voldoende dekking dan kunnen er scheuren in het beton ontstaan door de werking van het ijzer, dit kan in het ergste geval de ervoor zorgen dat het staal zijn werk niet meer doet. 

Betonnetten

De functie van beton

Het spreekt voor zich dat een draagbalk in een gebouw veel meer belasting krijgt dan een normale betonnen vloer, wat ook meespeelt is dat een draagbalk beperkt is in lengte en je bij een vloer over de hele lengte en breedte betonnetten aan kunt brengen. Wanneer je kijkt naar de constructie, heeft een vloer een onderliggend belang ten opzichte van een dragende balk. Hoe zwaarder het beton wordt belast, hoe meer dekking er vereist is voor de wapening. Bij een vloer wordt de minste dekking gehanteerd, bij een draagbalk meer en een kolom moet de meeste dekking hebben. 

Beton is brandveilig

Heb je de goede dekking aangehouden bij het beton, dan ben je er zeker van dat de constructie een uur brandveilig is. Het beton zal niet in kwaliteit afnemen, tot de kritische warmte grens is bereikt. Wil je er zeker van zijn dat het beton langer brandveilig is, dan moet er meer dekking worden vereist in de constructie. De constructeur kan dit precies uitrekenen als dit nodig is, deze rekent ook uit hoeveel betonijzer en betonnetten je nodig hebt om een veilige constructie hebben. De diameter in combinatie met de dekking bepaald een en ander over de stevigheid van je bouwwerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *