Waarom je BIM-consultancy moet inschakelen

Een bouwproject is een complex geheel. Dat zal niemand ontkennen. Het is even niet een kwestie van snel een fundament aanleggen, een paar stenen plaatsen, de riolering aansluiten en klaar is kees. Het is veel meer dan dat. Er zijn verschillende teams bij betrokken, die elk hun eigen specialisatie hebben. Om die reden is het raadzaam om een extern bureau voor BIM consultancy in te schakelen. In deze blog leggen The BIM Engineers waarom.

1. BIM consultancy minimaliseert fouten

Een fout is zo gemaakt. Dat geldt in vrijwel ieder vakgebied. Zo ook in de bouwsector. Door BIM consultancy in te schakelen, spoor je deze al vroegtijdig op. Vaak al in de eerste fase. Dit komt doordat iedereen toegang tot het plan heeft en met dezelfde gegevens werkt. Zo komen fouten – van anderen en van jezelf – sneller aan het licht.

2. BIM consultancy voorkomt conflicten

Bouwprojecten zijn onderhevig aan verandering. Het plan dat van tevoren is opgetekend is vrijwel nooit een-op-een gelijk aan de uiteindelijke aflevering. Bouwmaterialen zijn niet voorradig. Er worden fouten in het plan ontdekt. Vergunningen worden gewijzigd. Door al vanaf het begin met BIM te werken, voorkom je dat deze wijzigingen voor problemen gaan zorgen. Alle gegevens en plannen die eraan gelinkt zijn, veranderen namelijk gelijktijdig mee. Zo blijft alles naadloos op elkaar afgestemd.

3. BIM consultancy zorgt voor betere communicatie

Communicatie is ont-zet-tend belangrijk. In alle relaties. Romantisch. Vriendschappelijk. Collegiaal. In dat laatste geval kan BIM consultancy uitkomst bieden. Doordat je met een geïntegreerd model werkt, is snel duidelijk wat de plannen zijn en wat er van elkaar verwacht wordt. Op deze manier wordt het coördineren van een bouwproject een stuk makkelijker.

4. BIM consultancy stroomlijnt informatie

Geen enkel team opereert in een vacuüm. Zeker niet in het geval van een bouwproject. Alles is met elkaar verbonden. De werkzaamheden die een metselaar uitvoert, hebben invloed op die van de loodgieter. En andersom natuurlijk. Om grote problemen te voorkomen, is het essentieel dat ieder teamlid over dezelfde informatie beschikt. Met BIM staat dit gelukkig allemaal op één plek. Voor iedere deelnemer netjes inzichtelijk gemaakt.