Vervoersmiddelen

Om in Nederland goederen te kunnen vervoeren zijn er een aantal dingen nodig. De meeste goederen worden vervoer per zee of per weg en heel af en toe ook via de lucht. Hier zijn verschillende vervoersmiddelen voor nodig zoals een grote zeecontainer of een grote truck. En toch hebben al deze vervoersmiddelen iets gemeen en dat is dat ze goederen verplaatsen. Maar toch zijn er vele soorten die gebruikt worden voor andere doeleinden. Je kunt namelijk niet met een heftruck door smalle gangen daar heb je een hoogbouwtruck of reachtruck voor. In deze blog lees je meer over verschillende vervoersmiddelen over land en over zee.

Heftruck

In de logistiekwereld kan je ervoor kiezen om een heftruck te kopen. Hiermee kan je een hele hoop goederen vervoeren. Maar zoals hierboven al is benoemd kan je met een heftruck bijvoorbeeld niet door een smalle gang. Hier zal je dan weer een andere truck voor nodig moeten hebben. Het werken met een heftruck is helaas niet altijd even veilig. Je kan te maken krijgen met een vallende lading, een kantelende heftruck en aanrijdingen met personen. Ongevallen met heftrucks hebben regelmatig een ernstige afloop, daarom is het van groot belang om goede regels aan te houden. Bijvoorbeeld, check dagelijks de heftruck, leg geen grote losse onderdelen op de heftruck, rij in een rustig tempo en hef geen last die zwaarder is dan de aangegeven draaglast.

Containers

Naast goederen over land vervoeren kan dit natuurlijk ook over zee. Grote zeeschepen met talloze containers erop, we zullen het allemaal wel kennen denk ik. Vaak hebben zee- en land containers hetzelfde formaat waardoor het makkelijk over zee én over land te vervoeren is. Zo kan je gemakkelijk vanaf de grote containerboot je containers verplaatsen op een vrachtwagen. Zeecontainers worden al jaren gebruikt en dit heeft tot verschillende ontwikkelingen geleidt: het ontstaan van gespecialiseerde containerbedrijven, het ontwikkelen van speciale containerschepen voor het vervoeren van containers over zee, het ontstaan van containerterminals voor de binnenvaart en er kwamen gespecialiseerde wegvervoerders en treinen om het vervoer van de containers over land mogelijk te maken. Zo heb je ook verschillende soorten containers. Een paar voorbeelden hiervan zijn: de standaard container: Is veelal van staal soms van aluminium gemaakt. In deze containers vervoert men meestal stukgoederen. De Thermische container: Deze containers zijn geïsoleerd. En de Open top containers: Deze hebben een open bovenkant die afgedekt kan worden met zijl. Dit is vaak handig voor producten die anders te groot zijn om in een container te passen. Voor elk vervoer is er dus een andere container.