Starten met ondernemen

Ben jij van plan om (binnenkort) te gaan starten met ondernemen, of ben je net begonnen? Dan kun je vast wat tips gebruiken. Ondernemen is leuk, maar er komt ook een hoop bij kijken. Om zo goed mogelijk van start te gaan als ondernemer vind je hieronder een aantal handige tips. 

Tref de juiste voorbereidingen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Door je goed voor te bereiden, kom je minder snel voor verrassingen te staan. Maak bijvoorbeeld een goed ondernemersplan en zorg dat je de administratie vanaf het begin al goed bijhoudt. Doe dit bijvoorbeeld met behulp van een boekhoudprogramma, of schakel eventueel een boekhouder in.

Besteed zaken uit

Sommige zaken zijn goed om uit te besteden. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het IT gedeelte. Managed services kan een goede manier zijn om zelf meer tijd over te houden voor andere zaken. Je IT extern laten beheren kun je bijvoorbeeld laten doen door een organisatie als H&R.

Maak een professionele huisstijl

Ook voor het ontwerpen van de huisstijl van je bedrijf geldt dat je dit best uit kunt besteden als je hier zelf niet veel verstand van hebt (of geen tijd voor hebt). Zorg er in ieder geval voor dat de huisstijl professioneel oogt. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om een professionele lay-out voor facturen, maar ook om het logo en visitekaartjes voor je bedrijf.

Houd je uren goed bij

Als ondernemer is het belangrijk dat je je uren bijhoudt. Dit kan bijvoorbeeld gunstig zijn wanneer je gebruik wilt maken van aftrekposten voor de belasting. Je moet daarbij kunnen aantonen dat je op jaarbasis een X uur hebt besteed aan je eigen onderneming. Ook hier bestaat handige software voor, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om dit bij te houden in Excel. Als het maar overzichtelijk is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *