
Stappen bij het bedenken van een bedrijfsnaam
Je gaat starten met je eigen bedrijf, je weet wat je gaat verkopen en wat je doelgroep is maar één ding weet je nog niet: wat de naam van je bedrijf wordt.Wat je in ieder geval nodig hebt is een bedrijfsnaam die goed klinkt en blijft hangen bij mensen.
Gebruik een checklist
Lexicon is het marketingbedrijf achter namen als Starbucks, BlackBerry en Swiffer. ze hebben een handige checklist samengesteld voor bij het bedenken van je bedrijfsnaam:
Kort maar krachtig
Een duidelijk doel
Enthousiast
Simple
Relevant maar onverwachts
Concurrerend
Lang houdbaar
Maak een shortlist
Het is tijd om een shortlist op te stellen. Probeer deze lijst zo te beperken tot maximaal tien kandidaat-handelsnamen. Je bedrijfsnaam moet de je afnemers kunnen prikkelen. Probeer een naam te bedenken die je bedrijf beschrijft, maar ook weer niet te saai is. Het moet ook een beetje prikkelen. Toen Microsoft een naam zocht voor een nieuw cloud-platform, bleven ze hangen in namen als Cloud Pro en Cloud Link, dus niet bijzonder inspirerend.
Houd rekening met regels van merknamen
Niet iedere handelnaam wordt zomaar geaccepteerd. Hieraan zijn bepaalde regels verbonden. Als je een hotel wilt opzetten, mag je bijvoorbeeld niet volstaan met ‘hotel’. Hieraan moet je op zijn minst je naam toevoegen: ‘Tim’s hotel’.
Niet toegestaan: misleidende naam
Je bent een eenmanszaak en zet de letters BV achter je bedrijfsnaam, BV dat staat voor besloten vennootschap, dit wordt gezien als misleiding en daarmee overtreed je de officiële regels van de Nederlandse overheid. Ook met een naam als ‘Mediamarkt-sale’ kun je, als hierover met de concurrent in kwestie niet eerst duidelijke afspraken zijn gemaakt, vroeg of laat in de problemen komen.
Kijk de beschikbaarheid
Voordat je de gekozen bedrijfsnaam gaat gebruiken voor op je zakelijke website, check je eerst de beschikbaarheid bij de KvK. Bedrijfsnaam checken is erg belangrijk.
Je mag namelijk natuurlijk niet een bedrijfsnaam aannemen die al in gebruik is of erg lijkt op de naam van eventuele concurrenten of bestaande merken. Al kunnen de voorwaarden in onderlinge regio’s en branches wel enigszins verschillen. Dus wees er op tijd bij en ga jouw merk vastleggen.