Moet je onvrijwillig vertrekken bij je werkgever? Verkies outplacement boven geld

Het kan om diverse redenen zijn dat een werkgever besluit dat jij als werknemer het bedrijf dient te verlaten. Ja, zelfs als je een vast contract hebt kan dat gebeuren. Wel is het zo dat als je zo’n contract hebt voor onbepaalde tijd, dat een werkgever je niet zonder slag of stoot kan wegsturen. Wil een bedrijf dan toch echt van je af, dan dient hier een goede compensatie tegenover te staan. Welnu, bij zo’n compensatie wordt doorgaans gedacht aan twee vooraanstaande opties: een geldsom of een outplacement traject. Hieronder lees je welke optie wanneer beter is. 

Wanneer is kiezen voor geld legitiem?

Het verkiezen van een geldbedrag is eigenlijk alleen verstandig als je nog jong bent en als je uitstekende baankansen hebt. Of met andere woorden: als je nagenoeg zeker weet dat je na een eventueel ontslag weer snel elders aan de bak kunt, dan is er niets mis mee om te kiezen voor afkoopsom van je huidige werkgever.

careeradvisor

Waarom kiezen voor outplacement?

We kunnen hier kort over zijn: in alle andere gevallen dan beschreven in de alinea hierboven is het beter om te kiezen voor outplacement. Outplacement bestaat dikwijls uit een heel traject waarin je stap voor stap wordt geholpen bij het vinden van een nieuwe baan voor langere tijd. Dit is op de langere termijn voor veel mensen een beduidend gunstigere oplossing dan een keuze maken voor het ‘snelle’ geld. Dit geldt zeker voor mensen die jarenlang bij een bepaalde werkgever hebben gewerkt. Voor hen is het lang geleden dat ze nog eens hebben gesolliciteerd en zij hebben dan ook niet zelden wat hulp nodig bij bijvoorbeeld het opnieuw inrichten van een CV en een Linkedin-pagina, het schrijven van sollicitatiebrieven en het voeren van sollicitatiegesprekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *