Ledverlichting gezocht? Ga voor die van Karizma Luce!

Het is je vast niet ontgaan dat ledverlichting de laatste jaren een flinke opmars hebben gemaakt in de lampenwereld. Het ultieme voordeel van ledverlichting, waarbij de letters LED staan voor Light Emitting Diode, is natuurlijk dat ze veel zuiniger zijn dan ouderwetsere manieren van verlichting. In de energietransitie speelt ledverlichting dan ook een belangrijke rol. Maar ledlampen hebben nog meer goede eigenschappen. Hieronder worden ze uiteengezet. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je ledlampen koopt van een goed merk. Karizma Luce is een goed voorbeeld daarvan.

Turn in the mood

Zuinig qua energieverbruik

Toch nog even terug naar de zuinigheid van ledlampen. Het is namelijk relevant een idee te hebben hoe groot het verschil is tussen ledlampen en traditionele verlichting. Welnu, het verschil bedraagt zo om en nabij de 90 procent. Een ledlamp is dus 90 procent zuiniger dan een gemiddelde ‘ouderwetse’ lamp. Een enorme winst dus, zowel qua CO2-uitstoot als voor je energierekening. Het grote verschil wordt veroorzaakt door de techniek. Van de stroom die een ledlamp gebruikt wordt maar liefst 90 à 95 procent gebruikt voor het geven van licht. Bij een gloeilamp is dat bijvoorbeeld minder dan 10 procent. Daarbij wordt de rest van de energie omgezet in warmte, wat natuurlijk zonde is, want daar is een lamp niet voor bedoeld.

Levensduur

Akkoord, de aanschaf van een ledlamp is weliswaar prijziger dan van bijvoorbeeld een gloeilamp, maar dat verschil wordt later wel weer volledig tenietgedaan. Een ledlamp gaat namelijk zo lang mee dat je op een gegeven moment niet meer weet wanneer je die eigenlijk erin hebt gedraaid. 20.000 uur of langer is geen unicum bij een ledlamp. Dit terwijl halogeenlampen bijvoorbeeld slechts 3.000 uur werken, een spaarlamp 5.000 tot 10.000 uur en een gloeilamp zelfs maar 1.000 uur. De initiële kosten van een ledlamp haal je er dus altijd in meer of mindere mate uit. 

Spherex

Geen opwarming en betere veiligheid

Zoals hierboven ook al gezegd: een lamp die warm wordt, soms zelfs zo warm dat je ‘m niet eens zonder schroom kunt aanraken, dat hoort eigenlijk gewoon niet. Bij veel oudere vormen van lampen gebeurt dat toch. Halogeenlampen en gloeilampen kunnen flink heet worden, zelfs als ze nog niet lang branden. Bij ledlampen gebeurt dat simpelweg niet. Ook voor de brandveiligheid is dat een pluspunt. Op het gebied van veiligheid scoort de ledlamp toch al erg goed. In ledverlichting zitten namelijk geen gevaarlijke stoffen. In tegenstelling tot onder meer spaarlampen, waar je later ook nadeel van ondervindt zodra je je spaarlamp bij het chemisch afval dient weg te gooien.

Op volle kracht vooruit

Wanneer je een lamp aan doet, dan doe je dat natuurlijk omdat je zicht anders niet goed genoeg is. Het meest praktisch is dan ook dat je lamp meteen volop licht geeft, zodat je gelijk door kunt met je bezigheden. Bij spaarlampen en ook TL-verlichting heb je echter eerst een opstartperiode. Pas na een minuutje of wat is de verlichting honderd procent. Bij een ledlamp heb je dit niet, deze werkt gelijk al op volle kracht als je hem inschakelt. Ledlampen met een dimfunctie zijn evenwel op de markt. Dit vereist bij het aanschaffen en het installeren alleen even wat extra aandacht.

Kleuren, vormen en maten

Ledverlichting heeft nog altijd een beetje het imago van een zuinige maar ook wat klinische lamp. Een lamp zonder veel sfeer of uitstraling, dus. Dat vooroordeel was jaren geleden misschien niet geheel onterecht, maar fabrikanten in de ledlampindustrie hebben daar hard aan gewerkt. Iedere soort ledlamp is tegenwoordig in meerdere varianten en diverse kleuren beschikbaar. Bovendien kun je inmiddels naar hartenlust variëren in maten en vormen, want voor alle soorten armaturen is er wel een peer te verkrijgen.

Bordo LED downlight White

Recyclebaar en aftrekbaar

Wat gebeurt er eigenlijk met je lamp zodra deze kapot gaat? Dat is altijd de grote vraag. Sommige soorten moeten helaas met het chemisch afval mee. Zo niet de ledlamp. Wanneer deze na jaren trouwe dienst eindelijk niet meer werkt, blijkt dat ongeveer driekwart van de materialen van de lamp te recyclen is. Dit maakt de ledlamp eens te meer tot een product met een milieuvriendelijk karakter. Omdat ledlampen zo goed scoren op het gebied van duurzaamheid, kunnen bedrijven die ervan gebruik maken overigens nog een extra voordeel behalen. Als je de investering in ledverlichting namelijk boekt onder de duurzame bedrijfsmiddelen, dan kun je hier naderhand uiteindelijk belastingtechnisch gezien voordeel uit halen. Nóg een manier dus, om de wat hogere aanschafkosten van ledverlichting te compenseren!