Juridische tips voor je start-up

Juridische tips voor je start-up

19 december 2019 0 Door Redactie

Yes, je hebt je ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en bent er klaar voor om zo snel mogelijk aan de slag te gaan met je start-up! Maar hoe zorg je er eigenlijk voor dat je voldoet aan de geldende regels voor ondernemingen in Nederland? Het is van belang dat je je van tevoren goed over dit onderwerp inleest, aangezien er nogal veel bij komt kijken. In dit artikel vind je een aantal tips.

Bescherm je identiteit

Zorg ervoor dat je een merknaam hebt die onderscheidend is van de rest. Check dus van tevoren in het register van de Kamer van Koophandel of de naam al in gebruik is. Je kunt ook kiezen voor een merkregistratie, zodat je je naam kunt beschermen. Probeer de bijbehorende domeinnaam zo snel mogelijk te registreren, zodat deze niet geclaimd kan worden door andere partijen. Hiermee voorkom je dat je juridische stappen moet ondernemen.

Laat je adviseren

Over bepaalde zaken kun je je het beste laten adviseren door een juristenkantoor (zoals Leaseproces voor aandelenlease). Sommige dingen kun je nu eenmaal beter uitbesteden, om tijd en moeite te besparen en om er zeker van te zijn dat alles goed verloopt. Je kunt bijvoorbeeld je website juridisch laten screenen. Er zijn namelijk een aantal voorwaarden waar je website aan moet voldoen en je kunt je daar beter aan houden om boetes te voorkomen.

Bereid je goed voor

Naast het eventueel inschakelen van een juristenkantoor als Leaseproces bij problemen, is het belangrijk dat je zelf ook voor een goede voorbereiding zorgt. Lees je van tevoren in over de verschillende voor- en nadelen die jouw rechtsvorm biedt, beperk je aansprakelijkheid door dit goed in je algemene voorwaarden én je contracten te verwerken, vraag vergunningen aan indien nodig en neem de tijd om geschikte verzekeringen te vinden.