Je eigen meubels maken? Het juiste hout kies je zo! 

Het maken van je eigen meubilair is gemakkelijker dan je denkt. Zeker wanneer je werkt met de juiste materialen. Het maken van je eigen meubilair is een mooie manier om met je handen te werken, even uit de dagelijkse sleur te stappen en iets mooi te creëren waar je nog lang plezier van kunt hebben. Wil je beginnen met het maken van je eigen meubilair? Start dan met steigerhouten meubilair, zoals het maken van een loungebank van steigerhout voor in de tuin of op het balkon. Dit is gemakkelijker dan je denkt! In dit blog lees je de beste tips om je voor te bereiden op deze leuke klus! 

Een goed begin is het halve werk

Het maken van je eigen loungebank is gemakkelijker dan je denkt, maar de voorbereiding is hierbij wel erg belangrijk. Neem hier dus goed de tijd voor. Ga bij jezelf de volgende zaken na:

  1. Hoe moet de loungebank er straks uit zien?

  2. Waar wil je de loungebank neerzetten?

  3. Welke houtsoort vind je mooi?

  4. Hoe moet het hout afgewerkt zijn? 

  5. Vind je het mooi als de schroeven zichtbaar zijn, of heb je dit juist liever niet?

  6. Moet het hout geschaafd zijn, of kies je liever voor ruw hout? 

  7. Wil je het hout een mooie kleur geven, of wil je de kleur van het hout zelf behouden? 

Bij het beantwoorden van bovenstaande vragen doe je er goed aan om je te oriënteren op de verschillende soorten hout. Dit kun je doen door verschillende houtsoorten te bekijken in bouwmarkten. Maak hierbij verschillende plankjes of maak bijvoorbeeld gebruik van afvalhout. Schaf hierbij potjes met verschillende soorten beits en lak aan en koop verschillende soorten schroeven (met roestvrijstalen schroeven en inox schroeven zit je altijd goed en kun je experimenteren met de zichtbaarheid). Draai de schroeven in de verschillende plankjes en bewerk de houtsoorten met de potjes beits en lak. Laat de plankjes drogen en bekijk welke plankjes jij er het mooist uit vindt zien. 

Knopen doorhakken

Nu je weet welke houtsoort je wil, hoe het hout afgewerkt moet worden, hoe de bank eruit moet gaan zien waar je de bank gaat plaatsen, kun je keuzes gaan maken. Je kunt nu de juiste houtsoort, schroeven en lak of beits uitkiezen op basis van jouw persoonlijke voorkeuren. Heb je een keuze gemaakt? Dan kun je nu gaan kijken hoeveel hout je in welke afmetingen nodig hebt voor jouw loungebank! Er zijn online enorm veel gratis bouwtekeningen beschikbaar, hierbij zijn de benodigdheden en instructies gespecificeerd. Succes met je eerste klus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *