Hoe sluit je een zakelijke lening af?

In deze blog, de basis wat je moet weten over het afsluiten van een zakelijke lening. Hopelijk heb je iets aan al deze handige tips en weet je na het lezen van deze blog precies hoe je hier zelf mee aan de slag kunt gaan! 

Wat is een zakelijke lening?

Een zakelijke lening is in feite een lening bestemd voor ZZP’ers en ondernemers. Een dergelijke lening wordt afgesloten met als doel op korte termijn je eigen vermogen te versterken. Met dat kapitaal kunnen grote investeringen worden gedaan, zoals in nieuwe bedrijfswagens, een kostbare machine of nieuw pand. Zo kan je in de toekomst van je bedrijfje organiseren, zonder je eigen kapitaal daar voor in te hoeven zetten.

Een lening is dus een tijdelijke kapitaalinjectie voor je bedrijf en niet te gebruiken voor persoonlijke doeleinden. Er zijn dan ook enkele voorwaarde gesteld voor het afsluiten van een zakelijke rekening. Die zijn met name bedoeld om risico’s in te kleinen. Want hoe kleiner het risico, hoe lager de rentevergoeding. In deze voorwaarde zijn een aantal criteria van belang.

Levensduur bedrijf

Vaak moet je als bedrijf minimaal twee jaar bestaansrecht hebben om überhaupt in aanmerking te komen voor een lening. Als je als starter je startkapitaal wil vergroten is dat iets lastiger, maar er zijn nog steeds opties. Zo kan je met een goed onderbouwd bedrijfsplan alsnog bij een bank terecht voor een lening of stimuleringskapitaal. Andere uitwegen zijn via een borgstellingskrediet of crowdfunding  financiering verkrijgen.

Vestiging

Een tweede aspect dat mee wordt genomen in de beoordeling van een zakelijke rekening is de nationaliteit van het bedrijf en de eigenaar en diens inschrijving. Dit inverband met een zekere aansprakelijkheid en verhaalbaarheid van het krediet dat wordt verleend.

Minimum omzet

Ook wordt er vaak een minimum omzet van je onderneming verwacht. Dit kan enigszins verschillen per aanbieder, maar de minimale vereiste omzet ligt rond de 50.000 euro per jaar. Met een lagere omzet heeft de bank te weinig zekerheid dat het geleende krediet terugbetaald kan worden. 

Jaarrekeningen

Evenals de omzet, worden de resultaten van een bedrijf op een jaarrekening beoordeeld.

Op basis van deze vier aspecten, wordt het risico van jouw lening ingeschat. Vervolgens wordt bepaald of de lening wel of niet wordt verstrekt, en tenslotte welke voorwaarden hier aan verbonden zijn. Niet iedere aanbieder zal op dezelfde wijze oordelen en handelen. Door variatie in richtlijnen en kaders kunnen de verschillen namelijk vrij groot zijn, niet zoals je bij een private rekening gewend bent. Gebieden om in acht te nemen zijn de afbetalingstermijn, de rentevoet en mogelijke bijkomende kosten. Het is dus belangrijk om bij verschillende aanbieders informatie te vergaren en je opties te vergelijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *