Gebruikmaken van snelladers of niet?

Toen elektrische auto’s net in opkomst waren werd er gesproken over behoorlijk wat vervelende nadelen. Eén van de belangrijkste nadelen had betrekking tot het feit dat het opladen van de accu van een elektrische auto ongelofelijk veel tijd in beslag nam. Dit zorgde ervoor dat rijden met een elektrische auto eigenlijk helemaal niet praktisch was. Dit overigens niet in het minst omdat ook de batterijen nog lang niet over de capaciteit beschikken zoals dat tegenwoordig gelukkig wel het geval is. Door de komst van zogenaamde snelladers is in ieder geval ondertussen een belangrijke frustratie bij gebruikers van elektrische auto’s aangepakt. 

Uw voertuig opladen in slechts 30 minuten 

De komst van zogenaamde snelladers heeft ervoor gezorgd dat het in vergelijking met vroeger tegenwoordig mogelijk is om een elektrisch voertuig aanzienlijk sneller op te laden. In principe is het door gebruik te maken van een snellader dan ook mogelijk om een elektrische auto binnen het half uur van voldoende energie te voorzien. Dat is een behoorlijke verbetering. Voor laadpalen die wisselstroom leveren geldt bijvoorbeeld dat ze ongeveer 2 uur tijd nodig hebben om een elektrische auto op te laden. Voor de lader bij u thuis die werkt met een omvormer kan de vereiste tijdsduur zelfs oplopen tot een slordige 8 uur. In vergelijking met gewone laders kan er worden vastgesteld dat de kabels bij zogenaamde snelladers altijd vastzitten aan het laadstation.

Hoe werken snelladers? 

Snelladers dienen omwille van hun zeer korte laadtijd de mogelijkheid te hebben om een elektrisch vermogen te kunnen leveren van ongeveer 50 kW. De voedingsspanning bedraagt 400 tot 500 V gelijkspanning terwijl de stroom tot maximaal 1250 ampère kan bedragen. Het laadproces wordt geregeld door middel van het zogenaamde ‘Battery Management System’. In Europa wordt er bij snelladers gebruik gemaakt van de zogenaamde CHAdeMO-stekkerverbinding. Bij de zogenaamde Fastned stations is er doorgaans ook een Tesla-adapter terug te vinden. Deze maakt het mogelijk voor Tesla voertuigen om er zich te kunnen opladen.

Fastned snelladers en Tesla Superchargers 

Verspreid over Europa zijn er tegenwoordig tal van verschillende soorten snelladers terug te vinden. De bekendste van deze snelladers zijn echter ongetwijfeld de zogenaamde ‘Fastned’ snelladers en de ‘Superchargers’ welke door Tesla Motors op de markt zijn gebracht. Er zijn in Nederland wel nog verschillende andere partijen terug te vinden welke gebruikmaken van openbare snellaadstations. Het gaat hierbij niet alleen om de ANWB, maar ook om bijvoorbeeld Mister Green en diverse Nissan Dealers. In België was het vooral Q8 die er om bekend staat één van de belangrijkste voortrekkers te zijn geweest voor wat het voorzien van snelladers betreft. 

Moet u ook rekening houden met nadelen?

Er is sinds de lancering van snelladers op de markt ongelofelijk veel over gezegd en geschreven. Eén van de belangrijkste geruchten stelt dat het een absolute vereiste is om uw wagen regelmatig ook op een normale manier bij u thuis op te laden. Dit omdat het veelvuldig gebruik van snelladers de accu zou kunnen aantasten. Verschillende bedrijven waaronder het Amsterdamse taxibedrijf ‘Taxi Electric’ hebben echter inmiddels aangegeven hier niets van te ondervinden. Zij melden dan ook geen noemenswaardig verlies aan capaciteit en dat na gedurende twee jaar hun voertuigen twee à drie keer per dag aan de snellader te hangen.