ERP, gebruik jij het al voor jouw business?

Je hebt er waarschijnlijk wel eens van gehoord; ERP. ERP staat voor Enterprise Resource Planning en een ERP systeem automatiseert en verbindt bedrijfsprocessen binnen een organisatie. In veel bedrijven wordt dan ook al gebruik gemaakt van zo’n systeem, maar voor kleinere bedrijven of start-ups hoeft dit nog niet het geval te zijn. Als jij wilt weten of een ERP systeem grote voordelen voor jouw business kan opleveren, dan is het goed om hier meer informatie over in te winnen. Zo kun je een geïnformeerde beslissing maken en eventueel kiezen voor het ERP systeem dat het beste bij jouw business past. Hier lees je dan ook meer over dit systeem.

 

Wat is ERP?

Een ERP systeem is zoals gezegd bedoelt voor de automatisering en verbinding van verschillende processen binnen de organisatie. Alle gegevens van verschillende afdelingen worden opgeslagen in een centrale database, waardoor ze altijd voor iedere werknemer inzichtelijk zijn. Een ERP systeem is een tool die zorgt voor een hogere productiviteit binnen de organisatie doordat veel processen binnen die centrale database geautomatiseerd kunnen worden. Natuurlijk is geen enkele organisatie hetzelfde, daarom is het belangrijk om het ERP systeem goed aan te laten sluiten op jouw business. Zo weet je zeker dat je er het maximale uit haalt.

 

Voor- en nadelen

Een ERP systeem levert de meeste bedrijven veel op. Het systeem biedt rapportages van geanalyseerde bedrijfsprocessen die je meer inzicht in resultaten geven, beveiliging door het centraliseren van alle gegevens binnen een organisatie en geautomatiseerde handelingen die tijdswinst opleveren. Ook worden bedrijfsprocessen met elkaar geïntegreerd waardoor afdelingen sneller en beter kunnen samenwerken, heeft iedere werknemer inzicht in realtime data en zorgt het systeem voor een uniforme werkwijze. Een ERP systeem heeft, net als elke vorm van software, ook nadelen. Als werknemers zich niet betrokken voelen bij de ontwikkeling van het systeem zal er weerstand ontstaan. Ook kan de ontwikkeling en implementatie van het systeem behoorlijk tijdrovend zijn, is het een investering van zowel geld, tijd als energie en kan het systeem opeens ongeschikt zijn bij een noodgedwongen aanpassing van een bedrijfsproces.

 

Soorten ERP

Er zijn in principe vier soorten ERP systemen die je voor jouw business kunt gebruiken. Zo heb je de cloud-, hosted-, on-premise- en hybrid ERP. Het verschil zit onder andere in het beheer van het systeem. Zo zijn de software en hardware bij een cloud ERP niet in je eigen beheer, updates en installatie gaan dan via de hosting. Bij de andere systemen is dit wel in eigen beheer en zitten de verschillen onder meer in de eenmalige en maandelijkse kosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *