Energiecollectief voor MKB: wel of niet aan meedoen?

Wanneer je als MKB’er op zoek gaat naar een goede energiedeal met behulp van MKB energie vergelijken, zul je het ongetwijfeld tegenkomen: een website waar je terecht kunt voor het aanmelden bij een energiecollectief. Een MKB energiecollectief is een groep met meerdere ondernemers die allen voor een bepaalde prijs hetzelfde energiepakket afnemen. Hoe groter zo’n groep is, des te hoger de korting is die gegeven kan worden door energieleveranciers. Profiteren van goedkopere energie dus! Dat klinkt ontzettend aantrekkelijk of niet? Toch is er een aantal nadelen op te merken aan een MKB energiecollectief. In dit artikel lees je wat je moet weten voordat je zo’n stap naar een collectief maakt.

Je moet geld betalen om mee te doen met een energiecollectief

Wat bijvoorbeeld opmerkelijk is, is dat je bij de meeste energiecollectieven geld moet betalen om mee te kunnen doen. Dat betekent dus dat je eerst geld inlegt om daarna pas te kunnen profiteren van korting op je zakelijke energierekening. Dat is best een beetje vreemd; waarom zou je eerst geld betalen om daarna pas te profiteren van een eventuele korting? Je weet vaak ook nog niet eens precies hoe hoog die korting gaat zijn. Daarnaast is zo’n lidmaatschap soms best duur: het ‘entreegeld’ kan liggen tussen de honderd tot duizenden euro’s. Je bespaart misschien uiteindelijk veel geld met zo’n energiecollectief, maar je moet wel eerst geld inleggen. In verhouding bespaar je dus niet zoveel geld. Om echt geld te besparen, kun je beter zelf aan de slag gaan met een zakelijke energievergelijker. Op Minder.nl vind je zo’n vergelijker waarmee je binnen no time weet welke energiedeal het best bij jouw bedrijf past.

Niet alle energieleveranciers doen mee aan een collectief

Ben je ondanks de kosten toch nieuwsgierig geworden naar een MKB energiecollectief? Dat kan natuurlijk. Er is echter nog meer dat je moet weten: zo doet niet iedere energieleverancier in Nederland mee met dit soort collectieven. Dat betekent dat de kans groot is dat je nooit écht het minst betaalt voor je MKB energie. Omdat niet alle energiebedrijven meedoen, kan het maar zo zijn dat er ergens buiten dat collectief om nog een energiebedrijf is waar je voor een lager tarief MKB energie af kunt nemen. Ben je dus op zoek naar de goedkoopste aanbieder? Dan zit je bij zo’n energiecollectief aan het verkeerde adres. In dit geval geldt ook: ga zelf op zoek naar een passende deal met behulp van een zakelijke energievergelijker. Daarmee betaal je nooit te veel voor de energie voor je bedrijf.

Je krijgt geen zakelijke energie op maat

Het laatste nadeel van een MKB energiecollectief is misschien nog wel het grootste nadeel: je profiteert nooit van zakelijke energie op maat. Omdat je met een grote groep MKB’ers energie afneemt, wordt er gekeken naar een gemiddelde op het gebied van energieverbruik. Dat kan voordelig en nadelig uitpakken: ben je een kleinverbruiker dan is de kans groot dat je in zo’n collectief gemiddeld meer betaalt voor je zakelijke energie. Ligt je verbruik iets hoger dan de gemiddelde MKB’er dan heb je geluk; omdat er een gemiddelde wordt genomen, betaal je waarschijnlijk wat minder. Toch is het niet echt een fijn idee dat je niet gewoon betaalt voor wat je verbruikt. Dat zou toch veel eerlijker zijn? Bedrijven die ver onder het gemiddelde verbruik liggen kunnen in alle gevallen beter kiezen voor een eigen op maat gemaakt energiepakket. Alleen op die manier ben je goedkoper uit wat betreft je zakelijke energie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *