De Raad van Commissarissen in tijden van corona

De Raad van Commissarissen hebben een toezichthoudende functie op de onderneming. Board refreshment kan helpen bij het samenstellen van de juiste kandidaten. Met de komst van de corona-crisis betekent dat de Raad van Commissarissen adequaat zal moeten reageren. Het heeft een enorme impact op zowel de sociale als bedrijfseconomische omstandigheden. Rabobank heeft eind maart een overzicht gepubliceerd met daarin de veranderingen per sector. De sectoren horeca, landbouw, bouwnijverheid, vervoer, industrie, verhuur en handel zijn het hardst getroffen. Bedrijven zullen minder omzet maken terwijl de kosten doorlopen en kostbare maatregelen getroffen moeten worden. Deze veranderingen betekent dat toezichthouders hun houding moeten veranderen in een crisis achtige sfeer. Risicobeheer wordt wellicht wel de belangrijkste aandachtspunt voor iedere commissaris. Hoewel het bestuur aan het roer staat, is het bijsturen door de commissaris een belangrijke kerntaak om gevaren te vermijden. 

Enkele tips om voor de Raad van Commissarissen in tijden van Corona


Tip 1: Een dagboek bijhouden.

In deze warrige tijden veranderen situaties soms een aantal keer per dag. Hierbij draait het voornamelijk om te noteren; welke kennis op welk moment beschikbaar was, waarom die afweging is gemaakt met die kennis en waarom een argument de doorslag had. Deze punten zijn van belang doordat omstandigheden met de dagen, uren of zelfs minuten kunnen veranderen. 

Tip 2: Houd maatregelen vanuit de overheid goed in de gaten.

Noteer en bespreek de maatregelen. Er zijn juridische instanties die documenten delen waarin nuttige informatie kan staan.

Tip 3: Selectieve betalingen

 Om een onderneming te redden kan er worden gekozen om de belangrijke schuldeisers te betalen en andere rekeningen te verzetten. Hier gelden echter regels voor en bij onjuiste toepassing kan het bestuur aansprakelijk worden gesteld.

Tip 4: Blijf in kader van de functie

Bestuursleden willen soms nog wel eens taken en de regie te verschuiven naar de Raad van Commissarissen. Dan is er sprake van pseudo-bestuurder dat grote gevolgen met zich meebrengt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *