Arbodienst

Wat is arbodienst en wanneer heb je deze nodig als bedrijf? Er bestaat een verschil tussen de arbodienst en de bedrijfsarts, maar de vraag blijft toch altijd: wanneer moet je welk inschakelen? In dit artikel kom je erachter wanneer het tijd is om de arbodienst in te schakelen en wat nou het verschil is tussen de arbodienst en de bedrijfsarts! Ga voor meer informatie naar: Rondomwerk.

Wat is het verschil tussen de arbodienst en de bedrijfsarts?

De bedrijfsarts is er om te kijken of iemand ziek is of niet en wordt meestal gerepresenteerd door 1 persoon. De arbodienst is breder inzetbaar en is anders dan de bedrijfsarts in dat deze preventief probeert te zijn en begeleiding probeert te geven waar dit nodig is. Zo kan er voorkomen worden dat iemand bijvoorbeeld nog een burn out krijgt nadat deze vorig jaar is geconstateerd door de bedrijfsarts.

Wat doet een arbodienst voor jouw bedrijf?

Wanneer je ondersteuning nodig hebt voor je medewerkers in punten die niet overzichtelijk zijn voor jou schakel jij de arbodienst in voor je bedrijf. Deze zal maatregelen met je doornemen en helpen een plan te bouwen om preventief actief bezig te zijn. Daarnaast is het in sommige gevallen ook wettelijk verplicht om de arbodienst in te schakelen, wanneer er sprake is van meerdere werknemers die langdurig ziek zijn.

Wanneer je als bedrijf personeel in dienst hebt is het wettelijk verplicht om een contract te hebben of met een gecertificeerde bedrijfsarts of een arbodienst. Er worden verschillende diensten aangeboden door beide zorgverleners, maar niet alle diensten zijn verplicht om te gebruiken volgens de wet. Wel vraagt de wet dat een bedrijf een bedrijfsarts heeft die je kan inschakelen wanneer er sprake is van ziekteverzuim bij een medewerker, want wanneer er sprake is van langdurig ziek zijn is de werkgever verplicht de bedrijfsarts in te schakelen. Veel werkgevers hanteren dat er een bedrijfsarts langs een werknemer gaat wanneer deze al voor de zesde week ziek is.

Voor meer informatie over ziekteverzuim en wat je als ondernemen kan doen om dit zoveel mogelijk te voorkomen ga je naar Rondom Werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *