5 tips voor het starten van een uitzendbureau

Het starten van een uitzendbureau is een hele uitdaging. Je moet met allerlei zaken rekening houden. Betaaltermijnen. Regels en wetten. Loonheffingen en omzetbelasting. Echt te veel om op te noemen! Om de opstart van jouw bedrijf in goede banen te leiden, kun je wel wat handvatten gebruiken. De specialisten van Recruitment Backoffice delen daarom graag een paar tips. Lees je mee?

1. Zorg voor startkapitaal

Een uitzendbureau starten kost geld. Véél geld. In de eerste maand zal er waarschijnlijk geen stuiver binnendruppelen. Veel opdrachtgevers hanteren namelijk een betalingstermijn van wel 60 dagen. Een lange periode, waarin jij wel geacht wordt om de salarissen van jouw uitzendkrachten uit te betalen. Deze zul jij dus moeten voorfinancieren met een gedegen startkapitaal. Daarnaast is een buffer voor niet-betalende klanten wel zo verstandig.

2. Bepaal de niche van jouw onderneming

Veel startende ondernemers zetten hun bedrijf te breed op. Ze hebben de wereld aan hun voeten en willen iedereen helpen. De horeca. De autobranche. De productie. Desondanks is het verstandig om een niche uit te zoeken. Denk hierbij aan de leeftijd, het opleidingsniveau of de sector van een bepaalde doelgroep. Op deze manier kun jij jouw diensten doelgericht inzetten, omdat je precies weet wat er binnen jouw niche speelt.

3. Schrijf je in bij de KvK en Belastingdienst

Als enthousiaste starter heb je een prachtig plan opgevat: jij gaat binnenkort een uitzendbureau starten. Twee organisaties die daar graag kennis van willen nemen zijn de KvK en de Belastingdienst. Eerstgenoemde registreert jouw nieuwe bedrijf in het wettelijke handelsregister en kan je voorzien van advies. Na inschrijving bij de KvK komt ook onze Belastingdienst om de hoek kijken. Hiermee regel jij de btw en loonheffingen.

4. Open een G-rekening

Een G-rekening is een geblokkeerde rekening. Dat betekent dat je hiermee enkel de Belastingdienst kan betalen. Het is dan ook de bedoeling dat geld – bestemd voor heffingen en belastingen – hierop gestort wordt. In veel gevallen kan de opdrachtgever dit direct doen. Ideaal, want hiermee bied jij hun de zekerheid dat de loonheffing en omzetbelasting netjes betaald worden. De opdrachtgever is namelijk eindverantwoordelijk.

5. Sluit je aan bij StiPP

De uitzendbranche is een belangrijke werkgever binnen de Nederlandse samenleving. Daarom kennen ze veel rechten én plichten. Zo moet jij – als uitzendbureau – aangesloten zijn bij Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten (StiPP). Hier draag je periodiek de pensioenpremies aan af. Zo is alles goed geregeld voor de oude dag.