5 controlepunten voor een telescooplader

Waar machines werkzaam zijn, dreigt gevaar. Gelukkig kun je die als bedrijf zoveel mogelijk tot het minimum beperken. Denk bijvoorbeeld aan een telescooplader. Door deze met enige regelmaat te controleren kun je ongelukken zoveel mogelijk voorkomen. Doe in dit in ieder geval elke keer voordat je het apparaat wilt bedienen. Welke punten jij moet controleren? De specialisten van Indapp B.V. vertellen het je in deze blog.

1. Lekkages

Weer en wind. Een telescooplader moet flink wat weerstaan. Dit heeft zo zijn weerslag op zijn uiterlijk en werkzaamheid. Slijtage is een alledaags proces. Er mag echter nooit een lek ontstaan. Dan kan er namelijk olie, brandstof of accuvloeistof ontsnappen. Dit is niet alleen zeer gevaarlijk voor jou en jouw collega’s, maar het is nog eens ook zeer belastend voor het milieu. Controleer de machine daarom altijd grondig voor gebruik.

2. Onregelmatigheden

Zoals je hierboven al gelezen hebt, regeren de krachten van de natuur met harde hand. Er is dus altijd kans op een beschadiging. Een scheur hier. Een deuk daar. Als gebruiker moet je beducht zijn op dit soort mankementen. Voor je het weet mondt het namelijk uit in grotere problemen en die wil je natuurlijk zoveel mogelijk voor zijn.

3. Zichtbaarheid stickers

Op grote machines – waaronder ook de telescooplader – zitten verschillende stickers geplakt. Deze zitten er niet voor niets. Ze waarschuwen omstanders of vertellen hoe je in bepaalde situaties moet reageren. Zijn deze niet langer zichtbaar? Dan missen jij en jouw omgeving vitale informatie en kan dit grote gevolgen hebben. Controleer daarom altijd of ze nog goed zichtbaar en leesbaar zijn.

4. Aanwezigheid handleidingen

Je kunt zo lang met een apparaat werken en nog naar een handleiding moeten grijpen. Er doen zich namelijk iedere dag onverwachte situaties voor. Overkomt dit jou een keer? Dan wil je goed voorbereid zijn en over de juiste informatie beschikken. Check daarom altijd of alle handleidingen in de daarvoor bestemde houder aanwezig zijn. Deze vind je in de cabine.

5. Vloeistofniveaus

Een telescooplader is net een auto. Is er een vloeistof niet aanwezig? Dan treden er tal van rare problemen op. Een oververhitte motor. Stilvallen – midden in een opdracht. Niet meer soepel kunnen bewegen. Om dit soort vervelende situaties te voorkomen, doe je er verstandig aan om alle vloeistoffen voor aanvang te controleren. Denk aan de hydrauliekolie, de motorolie en de koelvloeistof. Vul bij waar nodig.